de kolonie


MUZIEKTHEATER DE KOLONIE maakt voorstellingen voor verschillende doelgroepen: naast de voorstellingen voor een publiek van volwassenen maken we elk jaar ook een nieuwe voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar en hun familie.

In alle producties is livemuziek de stuwende motor en tegenspeler voor topacteurs. Topmuzikanten verbinden beeld en tekst tot meerlagige voorstellingen.  

MUZIEKTHEATER DE KOLONIE speelt elk jaar meer dan 200 voorstellingen - nieuwe en hernemingen - in cultuurcentra en op festivals. MUZIEKTHEATER DE KOLONIE is bescheiden maar vastberaden aanwezig op internationale podia in Nederland, Wallonië, Frankrijk, Zwitserland en Marokko.

De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt MUZIEKTHEATER DE KOLONIE met subsidies. Voor de helft van de financiële middelen zorgen we zelf. De subsidies zijn de hefboom om te bouwen aan een uniek oeuvre.

Ongeijkte paden, ongekende horizonten

MUZIEKTHEATER DE KOLONIE brengt verfrissend muziektheater dat de oorschelpen streelt en de verbeelding prikkelt. Woord, tekst, muziek en beeld zijn bij elke productie versgemaakt. Soms wordt gekozen voor een bestaand gegeven, waar we dan keihard mee aan de haal gaan. Want voor ons is muziektheater niet minder dan een ambacht. Samen schaven, tot er origineel maatwerk ontstaat, geïnspireerd door de tijdsgeest of ingegeven door het moment. Verhaalstof en klanken kunnen van overal en alleman komen, en uit alle hoeken van de wereld. Altijd arriveren we ergens ver weg van de platgetreden paden. Die vrijplaats is onze bestemming, en een bevlogen, eigenzinnige aanwezigheid in het Vlaamse kunstenlandschap onze missie. 

Eén eigen stem, geen genres

Hoewel MUZIEKTHEATER DE KOLONIE overal materiaal sprokkelt, is het eindresultaat telkens van een harmonieuze eenheid. Haast moeiteloos en schijnbaar achteloos switchen we van jazz naar pop, van Arabische ritmes naar klassiek. Uitheemse instrumenten staan naast zelf geassembleerde exemplaren, of alledaagse voorwerpen die als verrassende klankkast dienen. Een dergelijke aanpak zou tegenwoordig eclectisch worden genoemd, of zelfs transdisciplinair, maar voor MUZIEKTHEATER DE KOLONIE is dit gewoon je reinste naturel. Met telkens dat ene objectief: meesterlijke tekst en beeld naadloos laten versmelten met intrigerende live muziek.

Artiesten als ontdekkingsreizigers

MUZIEKTHEATER DE KOLONIE gelooft in het vermenigvuldigen van talenten. Niet alleen muziekgenres, maar ook artiesten worden zij aan zij gezet, zodat ze elkaar kunnen besmetten en bevruchten. Een jazzpopmuzikant naast iemand met het syndroom van Down, een soefizanger naast een gerenommeerde schrijver, een doorgewinterde componist naast een beginnende acteur. Pluk iemand uit zijn natuurlijke habitat en hij voelt zich eerst wat onwennig, maar tegelijkertijd is het ook spannend. Uit die spanning ontstaat vuurwerk, dat geloven wij.  Onverwachte partners weten elkaar te bevragen, maar ook te inspireren. Ze leren van elkaar. Ze tillen elkaar op. MUZIEKTHEATER DE KOLONIE hanteert dit devies ook voor zichzelf: voor elke productie wordt gezocht naar gezelschappen en organisaties die ons kunnen aanvullen of ondersteunen. Samenwerking dragen we hoog in het vaandel, omdat we weten dat we samen sterker staan dan alleen.

Een brokje geschiedenis

Trekker van dit alles is Bo Spaenc. Muziek zit hem in het bloed. Al van jongs af zat hij altijd te trommelen en te tokkelen. Hij is een multi-instrumentalist die vele muzikale wateren heeft bevaren. Dirigeren en componeren, theater, film, televisie of radio, jazz of zuiderse riedeltjes, niets dat hij niet heeft uitgeprobeerd. Het moet niet gezegd dat al deze bagage voor een hoop expertise zorgt, die DE KOLONIE ten goede komt. Er ging aan dit in 2008 opgerichte (en sinds 2013 door de Vlaamse Gemeenschap structureel gesubsidieerde) muziektheatergezelschap wel wat geschiedenis vooraf. Bij De Vikingen leverde Bo Spaenc en zijn creatieve kompanen een resem zeer gesmaakte muzikale voorstellingen voor kleuters af. Daarna waren er bij DE KOLONIE kleppers zoals Geen Spijt (geïnspireerd door het leven van Edith Piaf), UMM (naar het leven van de iconische Umm Kulthum), Cinema Volum, ScattiWhatti, BIZAR, Onzen Held, Manneke Tap en voor volwassenen onder andere RUDY, Stanley, Twee Zielen en Mevrouw Bob vier  samenwerkingen met Peter De Graef (Vlaamse Cultuurprijs voor Toneelliteratuur 2010, nominatie Taalunie Toneelschrijfprijs 2012).

 

 

Klik hier voor inschrijving nieuwsbrief.

web site by moose web design