Stanley


Henry Morton Stanley bereikte op 9 augustus 1877, precies 999 dagen na zijn vertrek uit Zanzibar, de monding van de Congostroom. Bijna 3 jaar lang hakte hij zich een pad door de bloedhete en ondoordringbare Afrikaanse jungle. Zonder te weten waar hij was of hoe lang het nog zou duren.
 
Op vraag van Bo Spaenc ging Peter De Graef aan de slag met de zoektocht van Stanley.

“’ik heb mijn geliefde pas bedrogen met een heel erg andere vrouw
waar ik – sinds dat dat gebeurd is – ook verschrikkelijk veel van hou.
Ik dacht wat heb ik te verliezen, ‘k leef tenslotte maar één keer
En nu moe ‘k ineens gaan kiezen en doe ‘k alleen maar mensen zeer”…

 
In de nieuwe tekst laat Peter De Graef de historische figuur van Stanley los. Maar evengoed is het een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van onze psychologie en ons mens-zijn. Ook wij hakken ons dagelijks een schamel pad doorheen de chaos van ons bestaan en proberen ons door middel van theorieën (religie, filosofie, wetenschap,…) staande te houden. Mar ondertussen weten we niet waar we zullen uitkomen. Trekken we in de goeie richting? Komt er verlichting aan het einde van de wildernis?
 
Peter De Graef en Bo Spaenc stonden twee seizoenen lang samen op de scène met de voorstelling “Zoals de dingen gaan”. Het spanningsveld tussen tekst en muziek diepen ze verder uit in Stanley. Voor het eerst immers waagt Peter De Graef zich met een monoloog aan echt muziektheater. Zijn ijzersterk verhaal versmelt met live muziek en liedjes: soms ingetogen en intiem, soms hilarisch en uit volle borst.

De pers over STANLEY:

"Bo Spaenc en Peter De Graef werkten al eerder samen voor de innemende creatie 'zoals de dingen gaan' (2009). Ook toen wist Spaenc het ideale klankenlandschap te creëren waarin De Graefs spel en woorden perfect gedijen. (...) De enkele liedjes zijn zo zorgvuldig door de vertelling geweven dat het aanheffen van een lied simpelweg organisch (en niet gekunsteld zoals in musicals vaak het geval is) aandoen. (...) Als een chef-kok goochelt Peter De  Graef met theaterelementen (zoals muziek, woord en beeld) en brouwt er ook nu weer een uniek, smakelijk gerecht mee dat, zoals elke lekkere maaltijd, even voedend als troostend proeft."

Els Van Steenberge, Knack

"Geef Peter De Graef een podium en hij laat je twee uur lang niet meer los"

****Wouter Hillaert, De Standaard


"Stanley is een monoloog, maar ook muziektheater. De zoektocht van De Graef smelt samen met de live muziek van Bo Spaenc en DE KOLONIEMT. Zij vullen hem aan, bieden hem troost, staan hem bij in zijn verhaal. (...) Stanley is magnifiek en puur theater."

Sofie Mulders, De Morgen

 

Credits


Bo Spaenc: compositie, muzikale leiding en live muziek (diverse keys en percussie)
Peter De Graef: tekst/ spel en regie
Hanne Deneire: additionele compositie
Koen Bellens: klankontwerp
Peter Merckx: diverse klarinetten en sax
Karin De Fleyt: diverse fluiten
Dieter De Mits: gitaar/ bas
Quintus Visser: lichtontwerp en vormgeving
Huguette ‘d: kostuums
SLP: techniek
 
De tekst van deze voorstelling werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012
 
Bekijk hier de trailer van Stanley

 

web site by moose web design