deWattman

Op 10 mei 1940 om 7 uur krijgt trambestuurder Leon Vermast opdracht om zijn tramrit naar Hoboken te onderbreken. Hij moet onmiddellijk terug sporen naar Mortsel om daar de psychiatrische patiënten op te halen die een bombardement op hun gesticht overleefden.

En ineens zit ge daar met uw tram vol met zo’n krawaten. Mannen in witte frakken. Witte broeken. Slodderend en waaiend, gelijk vlaggen rond hun benen. Bibberende handen. Klauwen. Met nagels gelijk van wilde beesten. Monden zonder tanden. Speeksel over de kin. Ongeschoren. Hikkend. Mankend. Klompvoeten.

deWattman is een verhaal over hoe één gebeurtenis een krater kan slaan in iemands bestaan. De tramreis van Leon is een metafoor voor de kleine mens in een wereld die alsmaar krankzinniger lijkt te worden.

Vic De Wachter (o.a. KVS, Toneelhuis, Blauwe Maandag Cie) is Leon, de wattman. Hij herbeleeft deze hallucinante rit en de dramatische gebeurtenissen die daarop volgenden, zoals ze in zijn oude geheugen opgeslagen zijn. Muzikanten Bo Spaenc, Geert Waegeman en Dieter De Mits verklanken zijn hersenspinsels. De tekst en de muziek versmelten tot één gelaagde vertelling van vier bedreven spelers, zoals een jazzkwartet dat live op mekaar inspeelt.

Erik Vlaminck (huisauteur bij Tutti Fratelli en eerder bij DE KOLONIEMT met ‘Miranda’) schreef een nieuwe tekst op basis van waargebeurde feiten.

deWattman is het startschot van een reeks uitdagende confrontaties tussen DE

KOLONIEMT en grote theaterpersoonlijkheden. Na Vic De Wachter gaan straffe vertellers zoals Peter De Graef, Bruno Vanden Broecke, Tania Van der Sanden en Lucas Van Den Eynde de komende jaren een bondgenootschap aan met de muzikale drive van Bo Spaenc en topmuzikanten.

deWattman is tot stand gekomen in samenwerking met cultuurcentrum Berchem en Point of View vzw.

Trailer dewattman

credits dewattman

“Aandoenlijk, rustig muziektheater. Zo gewoon dat het ongewoon wordt.” - (Els Van Steenberghe, Knack)

“De muziek helpt de acteur bovenmatig. Klankkunstenaar Bo Spaenc blijkt de perfecte compositie uit de mouw te hebben geschud.
deWattman is een monoloog met vlees aan, die theatraal hoogstaand op de bühne is gezet.” - (Swa Van de brul, www.podi-art.be)

"(De tekst De Wattman van Erik Vlaminck is) een bewijs van vakmanschap - voor zover dat nog nodig was. Spektakelrijk is de tekst niet, de schoonheid zit hem net in de schijnbare alledaagsheid van het hoofdpersonage en zijn verhaal. Ook de kleine man worstelt met grote drama's." - (Toon Horsten, De Standaard der Letteren)

Publieksreacties:

"Emotioneel raakt de muziek zodanig diep, dat ze je dichter bij de tekst brengt."

“Ik vond het een aangename, rustige voorstelling in heel mooi Vlaams en erg aangenaam verteld. De muziek vond ik er fantastisch bij.”

“Wat een prachtige voorstelling! Zo ontroerend! En wat een schitterende acteur en muzikanten.”

“Pakkend. Echt pakkend.”

"Muziektheater met een hart."

Spel: Vic De Wachter
Compositie, muziektheatrale regie & livemuziek: Bo Spaenc
Livemuziek: Geert Waegeman en Dieter De Mits
Tekst: Erik Vlaminck 
Coaching: Johan Van Assche 
Dramaturgie & regie-assistentie: Peggy De Landtsheer 
Kostuums: Huguette d’ 
Vormgeving & lichtontwerp: Mark Van Denesse 
Realisatie decor: Kopspel vzw
Techniek: Dries Bellinkx