Mieke Laureys

Heeft als artistiek leidster van Johnny MUS al een uitgebreid parcours afgelegd in de theaterwereld.

Bij muziektheater De Kolonie coachte ze Manneke Tap en MuziekMekaniek, en maakte ze Vlammende Vrouwen.


Je kon haar als actrice en theatermaker aan het werk zien bij oa. Het Gevolg (Volle Maan en Vuil Vel), Froe Froe (Gitte, Odyssee) en Ensemble Leporello (Twee meisjes en een schurk en Verkapt  & Onversneden). 


Hieronder vind je haar portfolio, naast de producties van Johnny MUS.

Vlammende Vrouwen

Muziektheater De Kolonie

Mieke Laureys en Annelore Stubbe kijken in Vlammende Vrouwen genadeloos in de spiegel. Achter de spiegel staan Bette Davis en Joan Crawford, de twee grootste actrices uit het Hollywood van de jaren ’50. Ze waren mooi, getalenteerd, geliefd en… ze haatten elkaar.

Vlammende vrouwen is een mix van humor en horror, glitter en glamour, trots en tristesse. Benjamin Boutreur en Kaspar Schellingerhout zeilen muzikaal op de bitterzoete filmmuziek uit de jaren ‘50

Van en met: Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Kaspar Schellingerhout en Benjamin Boutreur, Coaching: Janne Desmet en Stef De Paepe, Kostuums: Koen Onghena
Taxshelter: Gallop

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid en c o r s o

Première: Minard (Gent) op 22 februari 2022
Herneming: najaar 2023

© Kurt Van der Elst

Odyssee

Froefroe (10+)

Een theatervoorstelling over de meest waanzinnigste queeste in de geschiedenis van de mensheid.

Na tien jaar is de oorlog om Troje eindelijk voorbij. De Griekse overwinnaars en helden keren weer naar huis. Allemaal, behalve één: Odysseus, de man van duizend listen is spoorloos.
Samen met zijn moeder verzint zijn zoontje Makos elke dag avonturen voor zijn vader. Zijn papa is een held en zal Poseidon verslaan. Eens komt hij thuis. Dat weet Makos zeker maar zijn mama, Penelope, heeft zo haar twijfels...Het verhaal van Odysseus, vol varkens, goden, cyclopen en een zoon en een moeder, die tevergeefs wachten op zijn thuiskomst.
Over Odysseus, die wel een hele lange weg naar huis neemt.


Tekst: Michael De Cock , Mieke Laureys en Marc Maillard, Regie: Marc Maillard, Cast: Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Filip Peeters, Jotka Bauwens (dans), Danaë Bosmans (dans), Live muziek en composities: Fien Van Der Aa (stagebegeleider Hanne Torfs), Techniek Jo Heijens (klank), Anton Leysen (licht), Gertjan Biasino (video), Kostuums: Astrid Michaelis,

In coproductie met Per Podium
Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid

Première: De studio , 24 Oktober 2020
Speelperiode: 18 november 2022 tem 15 december 2021 en 16 april 2022 tem 25 mei 2022

© Marc Maillard

© Marc Maillard

© Marc Maillard

Gitte

Froefroe (10+)

Een meisje wordt een vrouw tussen twee werelden in  of hoe het is om nergens bij te horen.Een superspannende, humoristische en toch poëtische voorstelling, vrij naar het bekroonde boek GALGENMEID van Jean-Claude van Rijckeghem & Pat Van Beirs. Beeldend theater voor tieners vol heerlijke visuele en muzikale momenten. Eat your heart out Game of Thrones...

 

Spel, poppenspel: Julie Delrue, Dries De Win, Mieke Laureys, Filip Peeters, Annelore Stubbe
Muziek: I SOLISTI met Kasper Baele (hobo), Nele Delafonteyne (klarinet), Tomonori Takeda (klarinet), Francis Pollet (fagot) met Arne Leurentop (electronica)
Regie: Marc Maillard, Videocreatie: Stijn Grupping en videorealisatie: Tim Oelbrandt, Techniek licht en klank: Tim Oelbrandt en Jonas De Wulf, Tekst: Mieke Laureys, Marc Maillard, naar het boek Galgenmeid van Pat Van Beirs en Jean Claude Van Rijckeghem, Poppen:  Patrick en Marc Maillard, Ina Peeters, Astrid Michaelis, Kostuums: Astrid Michaelis, Decor: Bruno Smeyers, Klaartje Vermeulen, Janneke Hertoghs e.a.

Volle Maan

Hetgevolg (12+)

Na Vuil Vel wordt VOLLE MAAN de tweede muziektheaterproductie voor 12+ van deze makers onder de vleugels van HETGEVOLG.

In VOLLE MAAN werken theatermakers Mieke Laureys en Annelore Stubbe samen met onze HARTENSPELERS, jong en oud uit alle hoeken van de wereld en laten zich inspireren door hun verhalen, tradities en rituelen. En gaan ze op zoek naar wat mensen met elkaar verbindt. Tijdens VOLLE MAAN gaat de dag gaat over in de nacht, de ochtend lijkt ver weg.


Tekst en concept: Annelore Stubbe & Mieke Laureys
Spel: Annelore Stubbe, Mieke Laureys, Kris Auwers en de Hartenspelers, CoachStefan Perceval, Muzikale leiding: Hannelore Primusz, Decor: Jan Strobbe, Kostuums: Mieke Vermeiren, Fotografie: Marit Stocker

Productie: HETGEVOLG in co-productie met Het Laatste Bedrijf

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter.

Muziekmekaniek

Muziektheater De Kolonie maakt na hits Bizar en Manneke Tap opnieuw muziektheater dat verrast en betovert, op maat van 4+. 

In de voorstelling MuziekMekaniek, vol beelden, clownerie en weinig woorden ziet u de wonderlijke circuskomediant Karel Creemers (Circus Ronaldo, Ensemble Leporello, Cie Cecilia, internationaal straattheater) als knoeier, uitvinder, verstrooide professor en multimuzikant Jan Blieck (heel wat popgroepen, eerder bij De Kolonie en Anna's Steen) als hulp die niet helpt, rommelaar en tokkelaar... Coaching door Bo Spaenc en Mieke Laureys.

Motor van de MuziekMekaniek zijn de unieke poëtische 'muziek-mekanieken' van beeldend kunstenaar Zjos Meyvis.

Er reist een mini-tentoonstelling mee met de voorstelling. Achteraf kunnen alle toeschouwers een 10-tal originele muziekmekanieken van dichtbij bekijken. De spelers leiden u rond en geven tekst en uitleg en ook zever en zottigheid! 

Spel & Livemuziek: Karel Creemers & Jan Blieck, Originele Muziekmekanieken: Zjos Meyvis, Originele Muziek: Bo Spaenc, Concept, script, coaching: Mieke Laureys & Bo Spaenc, Kostuums: Chris Snik
Klank & Licht: Dries Bellinkx of Thomas Van Leuven

 April 2022 tot mei 2023 op tournee langs Vlaamse cultuurcentra.

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Gallop en c o r s o

 

© Koen Bauters

Een paar is twee

De Grote Foulée

Willem is met Greet, Greet doet het met Ronald, dus wil Willem Mia. Het klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Zoals bij elk spel zijn er ook bij overspel winnaars en verliezers, en is tactiek van het grootste belang. De personages in deze goed- gedrag-en-zeden komedie zetten hun pionnetjes, houden hun troeven achter de hand en kiezen voor de aanval als beste verdediging.
Drie is te veel in Een paar is twee, maar welke scheefpoeper valt als eerste af? Een stuk waarin humor het op punten haalt van tragiek, en waarin het gevecht tussen lust en liefde onbeslist eindigt.

Regie: Mieke Laureys, Tekstbewerking: Mieke Laureys en Toon Van Mierlo, Kostuums: Koen Onghena, Soundscapes en composities: Sakuran, Scenografie: Sybren Janssens, Toneelmeester: Mia Pauwels, Techniek: Thomas David, Productie: De Grote Foulée vzw

Première: 20 december 2018. Daarna op tournee door Vlaanderen 2018-2019-2020
Toert in het najaar van 2022 nog een 12-tal keer langs de Vlaamse cultuurcentra.

Met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter

Manneke Tap

De Kolonie mt (4+)

MannekeTAP is een eenzaam, beetje stuurs mannetje, dat elke dag dezelfde routines volgt: opstaan, kopje koffie drinken, de krznt lezen, turnoefeningen doen… Enkele toevallige ontmoetingen brengen weer meer klank en kleur in zijn leven. Een vinger tikt. Een voet haalt uit. Voelt hij daar het rimte van het tappen weer?

Poppenmaestro Filip Peeters vertolkt het bijzonder heertje MannekeTAP. Actrice en zangeres Thaïs Scholiers schiet vol overgave in de schoenen van alle nevenpersonages. Bo Spaenc speelt met ritmes, bruitages en songs.

Tap wordt tekst, ritmes worden een praatje.

Manneke Tap is een klankrijke voorstelling met weinig woorden, op maat van 4+.


Concept: Mieke Laureys, Bo Spaenc en Filip Peeters, Spel & zang: Thaïs Scholiers, Poppen, poppenspel, vormgeving: Filip Peeters, Compositie, muziektheatrale regie & livemuziek: Bo Spaenc, Regie: Mieke Laureys, Tapdanscoaching: Joëlle Ribant, Kostuums: Huguette d’O, Licht- en klankontwerp: Dries Bellinkx, Stage Productie: Kristel Soekias

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en cultuurcentrum Berchem (corso)

Vuil Vel (12+)

HetGevolg

Vrij naar de boeken ‘vuil vel’ en ‘beest in bed’ van Marita De Sterck

In ‘Vuil Vel’ nemen twee actrices en een muzikante geen blad voor de mond. Weg met braaf! De wereld is gruwelijk en dat moet gezegd worden. Maar er is ook erotiek. Hoe ver durf je daarin te gaan? Mieke Laureys, Annelore Stubbe en Martine de Kok nemen het zwart-wit denken van pubers onder de loep. Op korte tijd worden vriendschappen heel hecht, maar de ruzies kletteren des te harder. Meningen worden levensnoodzakelijke wetten!


Tekst, spel en muziek: Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Martine de Kok & Brent Vandecrean, Muziekcompositie: Martine de Kok, Kostuums: Koen Onghena, Coach: Stefan Perceval, Fotografie: Kris Dewitte

Première: 7 oktober 2017. Daarna op toernee langs Vlaamse cultuurcentra in 2017 en 2019. Heeft meer dan 70 keer gespeeld, zowel schoolvoorstellingen als in avond

Lore

Helka Vzw

Helder Seabra put in ‘LORE’ uit zijn Portugese achtergrond en uit die van zijn internationale cast en focust op eeuwenoude rituelen die we vergeten zijn of die een andere betekenis kregen. Het resultaat is een heel fysieke en energieke dansvoorstelling. Een ritueel dansfeest.

Ons leven is doordrongen van eeuwenoude rituelen en daarbij horende volksfeesten. Het zijn uitgelezen momenten waarop we de samenhorigheid tussen mensen vieren. Maar in hoeverre zijn we ons nog bewust van die rituelen en voelen we ons nog verbonden met de oorspronkelijke betekenis?

 

Concept, direction and choreography: Helder Seabra, Dramaturgy: Mieke Laureys and Helder Seabra, Text: Mieke Laureys, Created with and performed by: Joris Baltz, Leif Firnhaber, Annamari 'Viivi' Keskinen, Mieke Laureys and Julio Cesar Iglesias Ungo, Original Live music: Elias Devoldere and Stijn Vanmarsenille, Scenography: Freija Van Esbroeck, Photos: Koen Broos, Video: Marta Viana, Produced by: HelKa vzw, Co-Produced by: BeMove, cc Berchem (= Corso), Antwerp, Thanks to: de Warande, Turnhout ; cc Gasthuis, Aarschot, With the support of the Flemish Governement

Première: 21/10/2016 CC Berchem, Berchem (nu Corso)
Toernee: 2016, 2017, 2018


Charlotte Vanden Eynde.png

Verkapt en onversneden   

Ensemble Leporello

Voor hun voorstelling Verkapt en onversneden laten Mieke Laureys en Annelore Stubbe zich inspireren door het avontuurlijke leven van twee feministes avant-la-lettre, Anne Bonny en Mary Read. 

Deze legendarische vrouwen uit de 18de eeuw verlaten de voor hen uitgestippelde weg en besluiten om als man door het leven te gaan. Ze gaan scheep en komen terecht in de ruige mannenwereld van de piraterij. 

Zo kiezen ze voor een wel zeer bijzondere vrijheid: maandenlang in de beklemmende ruimtes van een schip, voortdurend in gevaar ontmaskerd te worden, in een dubbelzinnige driehoeksverhouding met kapitein Jack Rackham.

Verkapt en onversneden vaart langs woelige thema’s: de gevangenis van het lichaam, vrijheid en de offers die je daarvoor brengt, de ontembare wil tot leven.

De makers verfijnen de theatertaal die hun eerder werk zo typeert: ze vangen een verhaal in beelden en muziek, en laten boven alles hun lichaam spreken en zingen.

Hierin worden ze bijgestaan door cellist, componist en stiekeme zeeman Frans Grapperhaus.

 

Van en met: Annelore Stubbe, Frans Grapperhaus en Mieke Laureys, Muziek: Frans Grapperhaus, Coach: Jan Bijvoet, Bewegingscoach: Charlotte Vanden Eynde , Kostuums: Koen Onghena, Lichtontwerp: Marc Dewit

Première:29/04/2015 De Warande, Turnhout
Daarna langs Vlaamse cultuurcentra

The duck variations

De Grote Foulée

Met ‘The Duck Variations’ schreef David Mamet een frisse, muzikale tekst, erg jazzy ook. In veertien variaties meten de twee zich met elkaar als twee prijsboksers in een komisch, pseudofilosofisch duel. Het zijn hilarische dialogen, waarin deze zondagsfilosofen elkaar met soms tenenkrullende theorieën proberen af te troeven. Een gevoel van angst, geworteld in de ondraaglijke lichtheid van hun bestaan, weegt echter op de gesprekken en doet een diepere betekenislaag vermoeden. De prijsvechters van dienst zijn Daan Hugaert en Marc Stroobants.

Tekst: David Mamet, Vertaling: Daan Hugaert, Spel: Daan Hugaert en Marc Stroobants, Regie en scenografie: Mieke Laureys, Productie: De Grote Foulée vzw

Première: 13/01/2015: Gent, Minard

Het laatste feest - actrice

Ensemble Leporello ism Angers Nantes Opéra

HET OEUVRE VAN TSJEKOV IN GECHOREOGRAFEERDE KOORZANGEN

Ensemble Leporello gaat voor “Het laatste feest” aan de slag met het oeuvre van Anton Tsjekov. Op a capella muziek voor koor van Kurt Bikkembergs, en met een keure van Leporello’s oudgedienden, wordt het publiek meegenomen op een muzikaal-beeldende reis door het universum van de grote Russische toneelauteur. In de loop van meanderende stroom ‘tableaux chantants’ zien we de sleutelscènes van “Ivanov”, “De meeuw”, “Oom Wanja”, “Drie zusters” en “De kersentuin” als in een droom passeren. De meerstemmige gezangen van Bikkembergs vormen een ritmische leidraad voor een vijftigtal tableau’s die soms langzaam, soms met grote snelheid in elkaar overvloeien.

Met: Machteld Timmermans, Mieke Laureys, Dieter Verhaegen, Wim Danckaert, Andrea Bardos, Charlotte Deschamps, Vital Schraenen, Koen Onghena, Elise Steenackers, Gilles Leroy, André Van Leuven en koorleden.

Regie: Dirk Opstaele

Compositie: Kurt Bikkembergs

Première: 12/10/2013 30CC Leuven. Toernee doorheen Frankrijk en Cultuurcentra in Vlaanderen en Wallonië

Een TRooster

De Grote Foulée

Regie en scenografie

Bart woont nog thuis bij een moeder met een struisvogelcomplex en zwakke darmen. Hij heeft een roeping. Hij is clown en heeft maar één stelregel in het leven.
Troost brengen, trooster zijn. Maar hij heeft plankenkoorts, slaapt slecht en
blijkt alles verkeerd te doen wat een mens ook maar verkeerd kan doen. Om het gezeur van zijn ma te ontlopen, grist hij de zoveelste werkaanbieding
van de VDAB van de deurmat en moffelt ze in zijn onderbroek, waarmee hij een brokkenparcours inzet zonder weerga. Vol in de borst getroffen moet hij die avond zelf troost zoeken bij zijn oude moeder die piept als een kuchend vogeltje.

Regie en scenografie: Mieke Laureys
Tekst: Jibbe Willems
Spel: Daan Hugaert
Techniek: Thomas David

Première: 10 januari 2014, Gent , Minard
Verkoop: Thassos

Twee meisjes en een schurk

Fotograaf: Kurt van der Elst

Twee meisjes en een schurk is vrij geïnspireerd op de Oud-Griekse Mythe van Tereus. Het is het verhaal van twee Griekse prinsessen, de gezusters Procne en Filomela. Uit verschillende versies van die Mythe puurden Mieke Laureys en Annelore Stubbe een eigen variant: een ballade over lust, liefde en dodelijke wraakzucht. ‘Zanger der gebroken harten’, Guido Belcanto, schreef de muziek. Nu eens ingetogen, dan weer rauw, steeds fijn geweven en gezongen, is Twee meisjes en een schurk deels tekst-, deels muziektheater, en balanceert op de grens tussen episch theater en doorleefde emotie.

Van en met: Annelore Stubbe en Mieke Laureys/

 Muziek: Guido Belcanto/

Coach: Dirk Opstaele/

Kostuums: Koen Onghena/

Lichtontwerp/techniek: Thomas Clause 

Foto: Kurt Van der Elst

www.ensembleleporello.be